Начало
НачалоЗдравни новиниИмунотерапия защитава бета-клетките на панкреаса при млади диабетици
Имунотерапия защитава бета-клетките на панкреаса при млади диабетици 23 май 2012

Имунотерапията намалява спада на бета-клетъчната функция сред наскоро диагностицирани млади лица с диабет ип 1, сочи проучване, представено на 72-те научни сесии на Американската Диабетна Асоциация. Най-добър ефект бил отчетен сред лицата между 8- и 14-годишна възраст.

Авторите провели рандомизирано плацебо-контролирано проучване с анти-CD3 моноклонално антитяло (teplizumab). 58-те участници на средна възраст 12.3 години били диагностицирани с диабет типп 1 в предходните 4-12 месеца и имали стимулирани нива на С-пептид поне 0.2 пмол/мл. Базовите инсулинови дози били 0.40 Е/кг на ден.

Участниците били третирани с 14-дневен курс teplizumab, като били разпределени в две групи: диагностицирани в предходните 4-8 месеца и диагностицирани в предходните 9-12 месеца.

Лицата в teplizumab групата имали нужда от по-малко инсулин от плацебо групата. Освен това на седмица 2 при тази група било установено дозо-зависимо понижение на отнишението CD4/CD8 клетки.

Авторите използвали нивата на С-пептид за оценка на бета-клетъчната функция. На месец 12 било установено, че С-пептидната продукция е по-добра при teplizumab групата. 5 участници в плацебо групата нямали откриваеми С-пептидни нива.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator