Начало
НачалоЗдравни новиниH5N1: Заплаха за смъртоносна пандемия
H5N1: Заплаха за смъртоносна пандемия 28 май 2012

Проучване сочи, че вирусът на птичия грип може да претърпи промени, които да го направят разпространим между хората.

В първото проучване на д-р Ron Fouchier и колеги от Erasmus Medical Center в Ротердам (Холандия) се посочва, че са необходими между 5 и 10 мутации, които могат да направят вируса разпространим между бозайниците чрез аерозол. Тези мутации включват няколко добре известни такива, които променят рецепторната специфичност на хемаглутининовия ген на вируса и активността на PB2 полимеразния ген. Холандците са открили и няколко неизвестни досега мутации, които са свързани с разпространение на вируса чрез въздуха.

Някои от тези мутации позволяват на вируса да се размножава в горните дихателни пътища, като така става по-лесен за аерозолна трансмисия. Единствената положителна страна е, че по този начин се нарушава свързването с долните дихателни пътища и вероятността за пневмония.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator