Начало
НачалоЗдравни новиниДобрата коронарна колатерализация повишава риска от рестеноза след PCI
Добрата коронарна колатерализация повишава риска от рестеноза след PCI 29 май 2012

Пациентите с добър колатерален коронарен кръвоток имат повишен риск от рестеноза след PCI, сочи нов мета-анализ. Според последния, тази група пациенти има 40% повишен риск от рестеноза след стентиране спрямо хората с лоша колатерална циркулация.

Според авторите оценката на коронарната циркулация преди PCI може да се окаже полезна за определяне на риска. Например, ако се окаже, че даден пациент има добри колатерали, може би е най-удачно да се постави лекарство-излъчващ стент (DES) поради по-ниската си честота на рестеноза. Може да се назначи cilostazol като антипролиферативен агент и да се прилагат по-агресивни пост-PCI интервенции.

Авторите на настоящия мета-анализ докладваха преди време, че добрите колатерали подобряват преживяемостта при пациенти със сърдечни заболявания и на пръв поглед настоящите резултати противоричат на по-ранните изводи.

Все пак изследователи посочват, че рестенозата "не е опасна и не повишава смъртността, но може да повлияе качеството на живот".


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator