Начало
НачалоЗдравни новиниНе всички калории са еднакви
Не всички калории са еднакви 01 юни 2012

Малко проучване, сравняващо три вида хранителни режими - нискомазнинен, нискогликемичен и нисковъглехидратен, сочи, че последният тип хранене е свързано с най-голям разход на енергия, но за сметка на някои неблагоприятни метаболитни следствия.

Според проучването, най-удачният метод за отслабване е нискогликемичната диета, при която се консумират въглехидрати с нисък гликемичен индекс. Едно от заключенията на авторите е, че не всички калории са еднакви от метаболитна перспектива.

Те провели кръстосано проучване, включващо 21 лица със затлъстяване и наднормено тегло. Те или разделени в три групи - всяка група на една от споменатите по-горе диети:

1. Нискомазнинна (20% мазнини, 60 въглехидрати, 20% протеин)
2. Нискогликемична
3. Нисковъглехидратна (10% въглехидрати, 60% мазнини и 30% протеин).

Всеки от участниците преминал през трите режима.

Най-голям спад на базалния разход на енергия бил установен при нискомазнинната диета; умерен спад бил отчетен при нискогликемичния режим; най малък спад на базалния разход имало при нисковъглехидратната диета.

Спазващите нисковъглехидратна диета имали разход с около 350 калории на ден повече от участниците в нискомазнинния режим, въпреки еднаквия прием на калории. Тази разлика е еквивалентна на един час физическо натоварване с умерен интензитет. Спазващите нискогликемична диета горели 150 калории повече от нискомазнинната група, което се равнява на един час леко физическо натоварване.

Освен разхода на енергия, авторите анализирали и някои сърдечносъдови рискови фактори.

Нисковъглехидратната диета била свързана с повишение на CRP, който е маркер на хронично възпаление; на 24-часовия кортизол - ключов стресов хормон.

Нискомазнинната диета освен с намаляване на разхода на енергия била свързана и с инсулинова резистентност, повишение на триглицериди и спад на HDL-холестерола.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator