Начало
НачалоЗдравни новиниРазмерът, формата и локализацията са от значение при неруптуриралите аневризми
Размерът, формата и локализацията са от значение при неруптуриралите аневризми 08 юни 2012

Естственият ход на неруптуриралите мозъчни аневризми зависи не само от размера, но и от тяхната специфична локализация и форма, сочи голямо проучване. Неруптуриралите аневризми с най-висок риск с тези, които са над 7 мм в диаметър, локализирани са задните или предните комунициращи артерии и имат дъщерен сак.

Японски лекари провели голямо проспективно кохортно проучване в японската популация, като целта била да се установи естественият ход на неруптуриралите церебрални аневризми и да се установят рисковите фактори за руптура.

Сравнени с малките аневризми (3-4 мм диаметър), аневризмите с диаметър 5-6 мм имали 13% повишен риск от руптура. При размери 7-9 мм рискът от руптура бил трикратно повишен, а при размери 10-24 мм - деветкратно. Размерите над 25 мм били свързани с огромен риск от руптура - над 76 пъти повишен.

Локализацията също имала значение. Най-голям риск имало при аневризмите, разположени в задните и предните комунициращи артерии.

Аневризмите с неравна протрузия на стената или т.нар дъщерен сак били свързани с повишен риск - 63%.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator