Начало
НачалоЗдравни новиниРанната менопауза е свързана с повишен сърдечносъдов риск
Ранната менопауза е свързана с повишен сърдечносъдов риск 11 юни 2012

Жените, които навлизат в менопаузата преди 46-годишна възраст имат двойно повишен риск от инфаркт на миокарда и инсулт спрямо жените с по-късна менопауза, сочи ново проучване. Авторите смятат, че тази група трябва по-редовно да проследява своите рискови фактори за сърдечносъдово заболяване.

Авторите събрали информация относно 2509 жени от различен етнос. Близо 700 или 28% навлезли в менопаузата преди 46-годишна възраст. При нито една жена от тази група нямало установено сърдечносъдово заболяване в началото.

3.3% от жените в ранна менопауза и 1.5% от тези с късна претърпели сърдечен арест или инфаркт. Аналогично 2.6% срещу 1% претърпели инсулт. Изследователите смятат, че пониженият естроген обяснява разликата в сърдечносъдовия риск между двете групи. Според друга хипотеза, може би се касае за генетична асоциация - гените, които са отговорни за функцията на яйчника, са свързани и с развитието на сърдечносъдово заболяване.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator