Начало
НачалоЗдравни новиниПо-късата "нормална" бременност - свързана с по-лоши постижения в училище
По-късата "нормална" бременност - свързана с по-лоши постижения в училище 13 юни 2012

Ранното раждане, но все пак в границите на нормата - през 37 и 38 гестационна седмица, е свързано с по-лошо представяне в училище на детето спрямо раждането през 39, 40 и 41 гестационна седмица.

Лекари от Университета Колумбия и техните колеги от няколко други болници докладват откритието си в Pediatrics. Авторите цитират предишни проучвания, според които децата, родени между 34 и 36 гестационна седмица (късно преждевременно раждане), имат повишен риск от забавяне в развитието и други ментални медицински проблеми.

Изследователите анализирали данни от 128 050 бебета, родени между 37 и 41 гестационна седмица. Било установено, че децата, родени през 37 и 38 гестационна седмица имат значително по-лоши постижения в училище спрямо връстниците си, родени между 39 и 41 гестационна седмица. Сравнени с родените през 41 гест. седмица, тези родени на 37 седмица имали 23% повишен риск от умерени проблеми с четенето, а родените през 38-а седмица - 13% повишен риск. Математическите умения при тези групи също били по-лоши.

Авторите обобщават, че възприетото схващане, че родените между 37 и 41 гестационна седмица имат нормално развитие без всякакви разлики, не е съвсем вярно.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator