Начало
НачалоЗдравни новиниИнхибиторите на протонната помпа покачват риска от C. difficile диария
Инхибиторите на протонната помпа покачват риска от C. difficile диария 15 юни 2012

Ново проучване свързва приема на инхибитори на протонната помпа с повишен риск от свързана с Chlostridium difficile диария. Авторите препоръчват повишено внимание при рутинна употреба на PPI за профилактика на стомашни и дуоденални язви.

Свързана с C. difficile диария често е тежко протичаща и е свързана с големи финансови разходи. Само в САЩ за това състояние се разходват около 3 милиарда годишно. Антибиотичната употреба си остава основен рисков фактор, като останалите рискови фактори включват напреднала възраст, тежко подлежащо заболяване, хоспитализация, употребата на назогастрална сонда, антинеопластична химиотерапия и употребата на имуносупресанти. Наскоро и PPI привлякоха вниманието като рисков фактор.

Скорошен доклад сочи значителна връзка между PPI и инфекцията с C. difficile, като в доклада са включени 42 наблюдателни проучвания и 313 000 лица.

В настоящия анализ били включени 23 проучвания, включващи близо 300 000 пациенти. Според авторите, сумарният риск за C. difficile диария сред пациентите на PPI е 1.69 (69% повишен риск. Авторите отчитат създаването на препоръки за терапията с инхибитори на протонната помпа, които да спомогнат за разумната употреба на тези препарати. Често лекарите оставят на терапия пациентите за неопределени периоди от време поради простата причина, че знаят за рисковете, свързани с тяхната употреба.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator