Начало
НачалоЗдравни новиниНова таблетка срещу ревматоиден артрит дава добри резултати
Нова таблетка срещу ревматоиден артрит дава добри резултати 20 юни 2012

Baricitinib - експериментален препарат срещу ревматоиден артрит, който се приема веднъж дневно, е значително по-ефективен спрямо плацебо във фаза 2b проучване, представено на EULAR 2012.

Препаратът, който се разработва от Eli Lilly & Co и Incyte Corp, е вторият JAK1/2 инхибитор в процес на разработка след препарата на Pfizer tofacitinib, който получи предварително одобрение през м.май от съветна комисия към FDA.

Проучването включвало 301 пациенти на средна възраст 51 години с активен РА, получаващи стабилни дози метотрексат. Участниците били рандомизирани на плацебо или 1 от 4 дози baricitinib (1 mg, 2 mg, 4 mg или 8 mg) веднъж дневно.

Общо 76% от пациентите в 4 и 8-мг група постигнали главния краен резултат - ACR20 (20% подобрение в болезнените/подути стави) спрямо 41 % от плацебо групите. Разликите между активните и плацебо групите започнали да се наблюдават още на 2-та седмица. Значими разлики били установени и относно ACR 50 и ACR70

ACR50: 35% от 4мг група; 40% от 8-мг група; 10% от плацебо групата
ACR70: 23% от 4-мг група, 20% от 8-мг група; 2% от плацебо групата.

Честотата на свързани с лечението нежелани реакции била сходни между групите, най-често инфекции. 7 сериозни нежелани реакции били докладвани при 6 пациенти - 2 в плацебо групата, 4 в 2 мг група и 1 в 8-мг група. Не били докладвани смъртни случаи и опортюнистични инфекции.

Все още голям брой пациенти не се повлияват адекватно от настоящите базисни средства и baricitinib представлява нова и разумна опция при тези пациенти, обобщават авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator