Начало
НачалоЗдравни новиниTocilizumab превъзхожда adalimumab като монотерапия
Tocilizumab превъзхожда adalimumab като монотерапия 26 юни 2012

Монотерапията с антагониста на интерлевкин-6 (IL-6) tocilizumab (Ro-Actemra, Roche) е по-ефективна от монотерапията с блокера на тумор-некротизиращ фактор алфа adalimumab (Humira, Abbott) при ревматоиден артрит, сочи фаза 4 проучването ADACTA, представено на EULAR 2012.

Дизайнът на спонсорираното от Рош проучване бил да се тества превъзходството на tocilizumab (TCZ) спрямо adalimumab при пациенти с РА с давност над 6 месеца, нетолериращи methotrexate.

Настоящите препоръки на EULAR са да се използва анти-TNF като биологичен агент на пръв избор, но според настоящото проучване може се окаже, че е по-добре да се използва анти-IL-6, отколкото анти-TNF, обясняват главните автори.

Проучването включвало 325 пациенти с РА, лекувани с метотрексат, но нелекувани досега с биологична терапия. те били рандомизирани на интравенозен TCZ 8 mg/kg на всеки 4 седмици + плацебо, подкожен адалимумаб (ADA) + плацебо всеки 2 седмици.

На седмица 24, средната промяна в DAS 28 спрямо базовите нива била по-изразена при TVZ - средна промяна с -3.3 спрямо 1.8. Процентът пациенти, постигнали DAS 28 ремисия бил 39.9% срещу 10.5%.

TCZ бил по-ефективен и при постигане на ниска болестна активност и ACR20, 50 и 70 отговори (65% срещу 49.4%, 47.2% срещу 27.8%, 32.5% срещу 17.9%).

Лекарствата имали сходна честота на нежелани реакции (82.1% при TCZ срещу 82.7% при ADA). Честотата на сериозни нежелани реакции била 11.7% срещу 9.9% при ADA, а на тежки инфекции - 3.1% в двете групи.

При TCZ групата били отчетени по-голям брой пациенти с повишение на аминотрансферазите, LDL, намаление на неутрофилите.

В коментар д-р Xavier Mariette, научен председател на EULAR 2012 смята, че не е честно да се използва adalimumab като сравнителен препарат. Всеки знае, че Хумира действа по-добре в комбинация с метотрексат, отколкото като монотерапия. Би било по-удачно да се сравнят комбинациите MTX+TCZ и MTX+ADA или пък да се използва друг анти-TNF,който действа по-добре при монотерапия като etanercept.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator