Начало
НачалоЗдравни новиниХормон на бременността лекува сърдечносъдови заболявания
Хормон на бременността лекува сърдечносъдови заболявания 28 юни 2012

Релаксинът, който се отделя по време на бременността и е отговорен за релаксацията на таза, може би е ефективен при лечението на инсулт и периферна артериална болест, сочат няколко проучвания, представени наскоро.

Първото проучване изследвало ефектите на релаксин при пациенти с инсулт. Терапията с релаксин била свързана със значително подобрение на Functional Independent Measures (FIM) на ден 40, както и на глобалната функция, оценена по Ranking Scale Score на ден 20.

Във второ проучване хормонът бил изследван при пациенти с периферна артериална болест. Авторите изградили хипотезата, че релаксинът е идеален при това състояние, понеже предизвиква дилатация на малките съдове, повишение на кръвотока, тромбоцитна инхибиция и неоангиогенеза - главно чрез освобождаването на азотен оксит.

20 пациенти с периферна артериална болест били рандомизирани на релаксин 20 мг 2х дневно за 12 седмици или плацебо. На 3 седмица било отчетено подобрение със 74% на изминатата дистанция без болка; на седмица 12 подобрението било 168% спрямо плацебо групата. Терапевтичният ефект на релаксин се наблюдавал до 4-я месец след спиране на терапията. Пациентите докладвали и подобрение във физикалното и умствено функциониране. Не били отчетени нежелани реакции.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator