Начало
НачалоЗдравни новиниГастроентеритът може да предизвика цьолиакия
Гастроентеритът може да предизвика цьолиакия 03 юли 2012

Хранително обусловеният гастроентерит може да е причина за част от случаите на цьолиакия (глутенова ентеропатия), което може да обясни покачващата се честота на това автоимунно състояние, се посочва в статия, публикувана в The American Journal of Gastroenterology.

Заболеваемостта от цьолиакия в САЩ се е покачила петкратно - от 1.3/100 000 през 1999 до 6.5/100 000 през 2008 г. Екипът от клиниката Майо идентифицирала 455 случая на цьолиакия, които били сравнени с 1820 контроли.

172 от пациентите имали инфекциозен гастроентерит в рамките на 24 месеца преди поставяне на диагнозата. Голяма част от гастроентеритите (60.5%) били с вирусна етиелогия. Анализът установил значителна връзка между глутеновата ентеропатия и предходните епизоди на инфекциозен гастроентерит (малко над 2 пъти повишен риск). Невирусният инфекциозен гастроентерит бил свързан с по-висок риск от вирусния.

Авторите предполагат, че инфекциите предизвикват глутенова непоносимост чрез молекулярна мимикрия или други имунологични модулаторни механизми. Това идва като силна подкрепа на предишни изследвания, свързващи бактериални патогени с други хронични гастроентерологични заболявания като IBD.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator