Начало
НачалоЗдравни новиниЛитий за превенция на епизодично клъстерно главоболие
Литий за превенция на епизодично клъстерно главоболие 04 юли 2012

Литият изглежда е ефективен при превенцията на епизодично клъстерно главоболие при голям брой пациенти, сочи италианско проучване. Към момента литият е втори медикамент на избор след верапамила поради тесния си терапевтичен прозорец и потенциално тежките нежелани реакции.

Д-р Сточино и Колеги анализирали клиничния отговор поносимостта към терапията с литий при 26 пациенти. Дозата на лития варирала между 450 и 1050 мг/ден. 77% от пациентите имали поне 50% спад в честотата на атака, докато 23% нямали клиничен отгвор. Авторите обясняват, че този процент на отговор е по-висок от този, докладван при проучване с верапамил.

15 от 20-те повлияли се пациенти имали значително подобрение още в рамките на първата седмица, докато при останалите 5 подобрение се наблюдавало на втората седмица. 5 пациенти нямали пристъпи на клъстерно главоболие през първата седмица, а при 12 пристъпите изчезнали на втората седмица. Трима пациенти имали само частично подобрение.

Нежелани реакции се наблюдавали при 4 пациенти - трима с полиурия, двама с полидиписия. Всички нежелани реакции били леки и не изисквали спиране на терапията. Клиничните и демографски характеристики не се различавали значимо между респондерите и нереспондерите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator