Начало
НачалоЗдравни новиниЛекарство срещу кръвно бори кокаиновата зависимост
Лекарство срещу кръвно бори кокаиновата зависимост 06 юли 2012

Doxazosin - алфа-1 адренергичен антагонист, който традиционно се използва за лечение на хипертония и доброкачествена хипертрофия на простата, може би е ефективен и при лечението на кокаинова зависимост сочи ново проучване.

Американски учени от Колежа Бейлор установиха, че бързото титриране на препарата значително намалява употребата на кокаин спрямо бавната титрация и плацебо. Това проучване подкрепя хипотезата, че норадренергичната система е важна цел при лечението на зависимости, наред с допаниновата.

Проучването включвало 35 кокаин-зависими лица, които били рандомизирани на доксазозин 8 мг/ден или плацебо. Дозата била увеличавана бавно или бързо - с 1 ил 2 мг/седмица.

Само 12 % от участниците в бавната група постигнали 2 или повече последователни седмици въздържание срещу 55% от бързата група и 7% от плацебо групата. Терапията била добре понесена, като интересното в случая е,че нежеланите реакции били по-малко в групата с бързо повишаване на дозата. Най-честата нежелана реакция била главоболието.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator