Начало
НачалоЗдравни новиниНово хапче срещу безсъние е ефективно във фаза III проучвания
Ново хапче срещу безсъние е ефективно във фаза III проучвания 10 юли 2012

Експерименталният препарат suvorexant (Merck) подобрява заспиването и поддържането на съня в рамките на 3-месечен терапевтичен период, сочат резултатите на две проучвания във фаза 3. Препаратът бил добре толериран от пациентите.

Suvorexant представлява двоен орексинов рецепторен антагонист. Според проучванията, препаратът подобрява способността за заспиване, за поддържане не съня, няма значително ефекти на следващия ден и е безопасен за хронична употреба.

Suvorexant има нов механизъм на действие: повлиява невропептидните рецептори тип 1 и 2 за орексин, които участват в регулирането на процеса заспиване-събуждане. Орексиновата система е открита през последните няколко години и досега няма препарати, които да я повлияват.

Орексиновите неврони се намират в латералния хипоталамус на мозъка и се проектират надолу във важни центрове в мозъчния ствол; отделно комуницират с мозъчната кора. При събуждане, орексиновите неврони повлияват други центрове, отговорни за самия процес. Блокерите на орексина намаляват функцията, която поддържа организма буден и улеснява процеса на заспиване.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator