Начало
НачалоЗдравни новиниПродуктите с червена боровинка може би предотвратяват уринарните инфекции
Продуктите с червена боровинка може би предотвратяват уринарните инфекции 11 юли 2012

Продуктите, съдържащи червена боровинка, може би предпазват от уринарни инфекции, сочи мета-анализ, публикуван в Archives of Internal Medicine.

Уринарните инфекции са едни от най-честите бактериални инфекции и засягат до 40-50% от жените поне веднъж през живота. Бременните жени, възрастните и пациентите с неврогенен пикочен мехур също имат повишен риск от инфекции на уринарния тракт.

Червената боровинка (род Vaccinium, включително видовете V oxycoccus, V macrocarpon, V microcarpum и V erythrocarpum) е популярно терапевтично средство, което се използва от много години за облекчаване на уринарните симптоми. Първоначално се е смятало, че червената боровинка действа, подкиселявайки урината, но вече се знае, че пречи на закрепянето на бактериите към уротелните клетки. През 1989 г. бе установено наличието на А-тип проантоцианидини в червената боровинка, които имат потенциала да блокират прикрепянето на E. coli към урогениталната мукоза.

Д-р Уанг и колеги от Тайван анализирали 10 проучвания, включващи 1494 участници. Сред проучванията била установена значителна хетерогенност, която била снижена чрез изключване на едно проучванията.

Според анализа съдържащите червена боровинка продукти предотвратяват инфекциите на уринарния тракт - 38% понижен риск. Подгрупов анализ установил допълнително, че най-голям ефект има при:

1. жените с повтарящи се уринарни инфекции
2. женската популация
3. децата
4. употребяващите сок от червена боровинка
5. употребяващите продукти, съдържащи червена боровинка над два пъти дневно

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator