Начало
НачалоЗдравни новиниРазмерът на тромбоцитите определя риска от смърт при сепсис
Размерът на тромбоцитите определя риска от смърт при сепсис 12 юли 2012

Размерът на еритроцитите може да се използва за оценка на риска от смърт при пациенти със сепсис. Според проучване, средният обем на тромбоцитите (MPV) е лесно достъпен и надежден прогностичен маркер за смърт.

Повишените нива на прокалцитонин са други биомаркер, който подкрепя клиничната диагноза на сепсиса. Измерването на прокалцитонин не е достъпно в голям брой лаборатории и отделно е скъпо изследване.

В настоящото проучване били включени 141 пациенти с документирен сепсис. Авторите измерили MPV при постъпването, в началото на сепсиса, при диагнозата на сепсиса, в хода на заболяването. Тези данни били сравнени с пациенти с остро кървене от горния и долен гастроинтестинален тракт, които служели като контролни участници.

При постъпването нямало разлики в MPV между лицата със сепсис и контролната група (9.10 срещу 9.10 fl). Медианното ниво на прокалцитонин било по-високо в сепсис групата спрямо контролите (2.07 срещу 0.16 мг/л). Медианните нива на тромбоцити били сходни между двете групи.

Сред пациентите със сепсис, 41 пациенти (21.5%) починали. MPV по време на приема в болница и в началото на симптомите бил строго свързан с летален изход. Като cut-off (гранична стойност) за повишена смъртност била определена стойността от 8.7 fl, която попада в горните граници на нормата за тромбоцитния обем. Стойностите над това число са силни прогностични за лош изход, а именно смърт при пациентите със сепсис, откриват авторите. MPV обемът нямал прогностична стойност при пациентите с гастроинтестинално кървене.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator