Начало
НачалоЗдравни новиниЛекарствен или метален стент за първична PCI
Лекарствен или метален стент за първична PCI 07 май 2012

Резултатите от първия мета-анализ, докладващ дългосрочните клинични резултати при употребата на излъчващи лекарство (DES) и обикновените метални стентове при първична ангиопластика при ST-елевационен инфаркт на миокарда, провокираха горещи дебати.

В мета-анализа били включени проучвания като BASKET-AMI, HORIZONS-AMI и SESAMI - или общо 6298 пациенти, 62.3% от които - рандомизирани на DES. Главният краен резултат включвал смъртността, а вторичните - честотата на реинфаркт, реваскуларизация на таргетния съд и стентова тромбоза.

След средно 3.3 години проследяване, имплантацията на DES била свързана с редукция на реваскуларизацията с 43% спрямо металните стентове без значителна разлика в общата смъртност, честота на реинфаркт и стентова тромбоза.

Италианският екип признава, че има повишение на много късната честота на инфаркт - 6.6% при DES срещу 3.0% при металните стентове.Повишение в негатив на DES има и при много късната стентова тромбоза - 3.1% при DES и 1.4% при металните стентове.

Авторите от Ospedale Maggiore della Carità подчертават факта, че употребата на DES е свързана със значителна и продължителна редукция на реваскуларизацията на таргетния съд без значителни разлики в честотата на стентова тромбоза, реинфаркт или смърт.

В коментар д-р Джеймс Брофи посочва някои тревожни резултати в проучването - значичтелно 50% покачване в риска от късен реинфаркт при DES, както и двойно повишен риск от много късна стентова тромбоза.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator