Начало
НачалоЗдравни новиниМалките тестикуларни лезии обикновено са доброкачествени
Малките тестикуларни лезии обикновено са доброкачествени 09 май 2012

По-голямата част от тестикуларните лезии под 10 мм са доброкачествени и този факт заедно с рутинното ултразвуково изследване могат да спестят ненужните хирургични интервенции, сочи проучване, представено на годишната конференция на Американския Институт по Ултразвук в Медицината.

Последните ултразвукови модификации могат да идентифицират лезии от порядъка на 2 мм, но данните относно естествения ход на тези лезии е оскъдна, обясняват авторите. Предишни проучвания сочат, че повечето малки лезии са доброкачествени. Това означава, че ултразвукът успешно може да предотврати хирургичната интервенция при някои пациенти

Авторите от Massachusetts General Hospital провели ретроспективен 11-годишен обзор на пациенти, претърпели скротална УЗ диагностика по повод лезии под 10 мм. По време на проследяването 17 пациенти претърпели хирургична интервенция след ултразвука, 8 - след повторен ултразвук, а 76 - не се подложили на операция.

8.9% от лезиите били малигнени. Нито една хиперехогенна лезия не била злокачествена за разлика от 17.7-те процента хипоехогенни лезии. Най-честата злокачествена лезия била семином, а най-честия доброкачествен тумор - Лайдиг-клетъчен. Най-силните предиктори за злокачествено заболяване били размерът и тестикуларната мирколитиаза.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator