Начало
НачалоЗдравни новини2 препарата са по-добър подход от монотерапията при деца с диабет
2 препарата са по-добър подход от монотерапията при деца с диабет 24 април 2012

Комбинацията от metformin + rosiglitazone е по-ефективна от монотерапията с metformin при деца с диабет тип 2, а интензивният начин на живот, добавен към метформина, не е по-ефективен от самия мерформин самостоятелно, сочи проучване сред деца с диабет тип 2.

То включвало 699 деца на възраст между 10 и 17 години с диагностициран диабет тип 2 с давност до 2 години и индекс на телесната маса над 85-я персентил. По време на началния период от 2-6 месеца участниците били лекувани с метформин в дози 500-1000 мг. След този период били разпределени в три групи:

1.Метформин самостоятелно
2. Метформин + rosiglitazone
3. Метформин + интензивна промяна в начина на живот (повишаване на физическата активност и др.)

Главният краен резултат бил неуспех за постигане на гликемичен контрол - гликиран хемоглобин над 8.0% в продължение на над 165 дни или над 10% в края на проучването. Участниците били проследени за период от 2-6 години.

В рамките на средно 46-месеца, 51.7% от децата, приемащи метформин, постигнали крайния резултат, а именно неуспех за постигане на гликемичен контрол. Добавянето на rosiglitazone намалило тази честота до 38.6% или ефект от 25%. Честотата на неуспех при метформин + интервенция в начина на живот била 46.6%, което не се различавало значимо спрямо монотерапията с метформин.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator