Начало
НачалоЗдравни новиниМикроРНКи водят до регенерация на сърдечните клетки
МикроРНКи водят до регенерация на сърдечните клетки 25 април 2012

Изследователи от Университета Дюк демонстрираха, че съединителната тъкан след увреждане на сърдечни мускул може да бъде превърната в кардиомиоцити след инжектиране на микроРНКи молекули.

Един от най-големите проблеми при инфаркта на миокарда е, че увреждането е необратимо: сърдечните клетки загиват, активират се фибробластите, последва секреция на колаген и формиране на скарификационна тъкан. Жизнените сърдечномускулни клетки се заместват с фибробласти, които нямат контрактилна способност, обясняват авторите.

Стволовите клетки представляват подход за формиране на нови кардиомиоцити, но съществуват съществени предизвикателства при поставянето им в сърдечния мускул по ефективен начин. Употребата на микроРНКи е различен подход при формирането на нови кардиомиоцити.

МикроРНКите са олигонуклеотиди, които регулират молекулярните "превключватели" в клетките и експресията на стотици гени. Авторите използвали комбинация от 4 микроРНКи, специфични за кардиомиоцитите, които стимулират експресията на гени, характерни за послендите.

"По този начин ние репрограмираме клетки. Можем да превърнем фибробласт директно в кардиомиоцити", обяснява главният изследовател.

За внедряване на микроРНК молекулите в сърцето авторите използвали вирусен вектор, който бил инжектиран в увредената миокардна област на опитни мишки. Няколко седмици след процедурата било установено, че предварително маркираните фибробласти вече са започнали да се превръщат в кардиомиоцити. Клетките имали функционални свойства, сходни на тези при кардиомиоцитите - експресия на L-тип канали, спонтанни калциеви осцилации и контактилитет.

Според авторите подобен подход би могъл да проработи не само при сърцето, но и при бъбрек, мозък и т.н. Използването микроРНК има няколко потенциални предимства пред другите генетични методи или трансплантацията на стволови клетки: елиминира генетичните алтерации, предотвратява етичните проблеми при използването на стволови клетки.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator