Начало
НачалоЗдравни новиниЗатлъстяването води до повишаване на заболеваемостта от ревматоиден артрит?
Затлъстяването води до повишаване на заболеваемостта от ревматоиден артрит? 27 април 2012

Над 50% от повишението на заболеваемостта от ревматоиден артрит (РА) сред жените от щата Минесота могат да бъдат обяснени със затлъстяването, се посочва в статия, публикувана онлайн в Arthritis Care & Research.

Д- Краусън и колеги от клиниката Майо анализирали картоните на 813 пациенти с РА и 812 контроли в периода 1985-2007 г. Било установено, че заболеваемостта от РА се е повишила с 9.2/100 000 жени, като затлъстяването е отговорно за 52% от това повишение.

Имайки предвид бързото повишение на честотата на затлъстяване, този рисков фактор има значително влияние върху заболеваемостта от РА и най-вероятно е отговорен за голяма част от новодиагностицираните случаи сред жените, смятат авторите. Ако епидемията от затлъстяване не се овладее, то най-вероятно заболеваемостта от РА ще продължава да расте, допълват те.

Въпреки че точният механизъм на установената връзка не е ясен, авторите смятат, че хроничното възпаление може да доведе до ревматични проблеми. Други хипотези отчитат връзка между затлъстяването и дефицитът на витамин D, както и наличието на по-високи естрогенови нива сред лицата със затлъстяване. Други изследвания пък сочат възможна генетична пердиспозиция към затлъстяване и автоимунни заболявания.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator