Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиВитамин B6 (Пиридоксин)
Витамин B6 (Пиридоксин)

Пиридоксинът е част от В-комплексът и е водноразтворим. Отделя се в рамките на 8 часа след поемане и подобно на останалите В-витамини изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки. Витамин В6 стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини и допринася за трансформирацията на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин. Наличността му е необходима за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Други полезни ефекти са облекчаването на гаденето и редуцирането на проблеми, свързани със сухотата на устата и уринирането. Витамин В6 може да намали необходимостта от инсулин при диабетици, но ако дозата не се съобрази би могло да се получи ниска кръвна захар като реакция. Болни от артрит трябва да също трябва да вземат В6. Пиридоксинът действа оптимално в комбинация с В1, В2, В5, Витамин С и магнезий.
Измежду всички В-витамини, витамин В6 е най-важния за бодибилдинга заради ролята му в процеса на обмяна на веществата и асимилацията на аминокиселините. Освен това с качествата му на естетсвен диуретик пиридоксинът се използва за изчистване на излишната вода от организма преди състезания без никакви вредни странични ефекти (за разлика от други диуретици, които могат да причинят дисбаланс в системите на организма). Активно спортуващите хора, които приемат по-големи количества протеини имат завишени нужди от пиридоксин. 100 гр. дневен прием на белтъчини предполага приемът и на 250 мг. витамин В6.
Ниската кръвна захар и ниския глюкозен толеранс са симптоми на дефицит на витамин В6, които могат да бъдат доказани от Вашия лекар чрез изследване. Приемането отделно на витамини от В-комплекса може да причини дисбаланс между тях, което пък от своя страна да причини дефицит на един или друг от витамините.
Алкохолът, кофеинът, противозачатъчните хапчета, консервирането и термичната обработка на храните, радиацията и естрогенът могат да причинят разрушването на пиридоксина или да лимитират усвояемостта му.
Най-добри източници на витамин В6 са бирената мая, ориза, слънчогелдовото семе, пшеничените трици и зародиши, месата, черния дроб, авокадото и бананите.

www.doctorbg.com




 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator