Начало
НачалоЗдравни новиниПикочната киселина - фактор за развитие на сърдечносъдово заболяване
Пикочната киселина - фактор за развитие на сърдечносъдово заболяване 02 май 2012

Няколко нови проучвания, представени на срещата на Европейското Дружество по Хипертония, сочат, че нивата на пикочна киселина са свързани с развитието на диабет, хипертония и други фактори за сърдечносъдово заболяване.

В първото проучване, израелски екип докладва за над 100 000 с направени измервания на пикочната киселина. Пациентите с нормални нива на пикочна киселина имали 50% повишен риск от хипертония и почти двойно повишен риск от диабет в рамките на 10-годишен период спрямо хората с естествено ниски нива на пикочна киселина - феномен който се среща в някои израелски фамилии.

Авторите обобщават, че нормалните от гледна точка за подагра и нефролитиаза нива на пикочна киселина може би не са нормални относно сърдечносъдовия рисков профил.

В друго проучване японски лекари анализирали 1943 лица на възраст над 40 години. Било установено, че лицата с нива на пикочната киселина над 474 мкмол/л имат почти тройно повишен риск от левокамерна хипертрофия. При използване на лицата с пикочна киселина под 231 мкмол/л като референтна група, било установено, че рискът от левокамерна хипертрофия започва да се покачва при нива над 297 мком/л като в диапазона 297-350 той бил повишен с 34%.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator