Начало
НачалоЗдравни новиниХирургичната интервенция е може би най-добрият подход при хиперпаратироидизъм
Хирургичната интервенция е може би най-добрият подход при хиперпаратироидизъм 03 май 2012

Паратироидектомията може би превъзхожда калцимиметиците при подобряване на костната минерална плътност и другите параметри при първичен хиперпаратироидизъм, докладват американски лекари.

Авторите коментират, че все повече ендокринолози разчитат на лекарства за корекцията на хирургични проблеми и че минималните рискове от тази интервенция от опитен хирург се оправдават от превъзходните резултати, които надвишават тези при меидкаментозна терапия.

Д-р Zarnegar и колеги от New York Presbyterian Hospital-Weill Cornell Medical Center анализирали данни от 17 пациенти, лекувани с калцимиметици и 17, лекувани с паратироидектомия. На първата година калциевите нива се нормализирали при 70.6% в медикаментозната група и при всички пациенти в хирургичната. Подобрението в костната плътност на бедрената шийка и гръбнака било съотв. 18.8/70.6% срещу 58.8%/80.4%.

Паратхормонът се нормализирал при 35% от пациентите на калцимиметици срещу 76% от хирургично лекуваните пациенти. Независимо от типа терапия, нормализирането на хормона било свързано със значително подобрение на костната плътност на бедрената шийка и гръбнака.

Нормализацията на калция без нормализация на паратхормона нямала влияние върху костната плътност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator