Начало
НачалоЗдравни новиниРаботата с компютър и физическото натоварване намаляват риска от умствени увреждания
Работата с компютър и физическото натоварване намаляват риска от умствени увреждания 04 май 2012

Лицата в напреднала възраст, които активно използват мозъка и тялото си, може би имат по-нисък риск от развитие на леко когнитивно увреждане, сочат нови данни от популационно проучване. Авторите установили, че работата на компютър и умереното физическо натоварване са свързани с понижен риск от такова увреждане.

Предишни проучвания соча независима връзка между тези два фактора и умствената функция в напреднала възраст. Например изследване на същия екип сочи, че умереното физическо натоварване в средните години от живота, дори и по-късно предпазват от леко когнитивно увреждане и при двата пола.

Друго изследване пък свързва постоянното умствено натоварване - компютър, занаяти, книги, игри, с понижен риск от развитие на когнитивно нарушение. Това е първото проучване, което анализира комбинирания ефект на умствената и физическа активност върху когнитивните способности.

Сравнени с контролна група (без умствено натоварване, без физическо натоварване), умствено (употреба на компютър) и физически активните лица имали 64% понижен риск от развитие на леко когнитивно нарушение. Отделните фактори били свързани съотв. с 47% и 39% понижен риск. Така може да се заключи, че двата фактора имат синергичен ефект.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator