Начало
НачалоЗдравни новиниБифосфонатите могат да повишат риска от увеит и склерит
Бифосфонатите могат да повишат риска от увеит и склерит 09 май 2012

Пациентите, приемащи орални бифосфонати за пръв път, може би имат повишен риск от развитие на склерит и увеит, сочи голямо проучване, публикувано в Canadian Medical Association Journal. Авторите установили, че този клас медикаменти, използващи се главно за лечение на остеопороза, покачват риска съотв. с 51% и 45%.

Това първото проучване, което се фокусира върху очните ефекти на бифосфонатите. Последните от своя страна са свързани с повишен риск от атипични фрактури, предсърдно мъждене и гастроинтестинален рак.

Д-р Etminan и колеги анализирали данни от British Colombia Linked Health Database. Били включени всички пациенти, посещавали офталмолог между 2000 и 2007 и приемали поне една година лекарство, отпускано по лекарско предписание. В крайния анализ били включени само пациентите, приемащи орални бифосфонати за пръв път.

Според авторите е възможно склеритът и увеитът да са следствие на освобождаването на възпалителни медиатори, следствие на употребата на бифосфонати. Настоящото проучване обаче не отговаря на въпроса дали има разлика в този риск между различните бифосфонати.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator