Начало
НачалоЗдравни новиниСъставка на слънцезащитните кремове - свързана с ендометриоза
Съставка на слънцезащитните кремове - свързана с ендометриоза 10 май 2012

Някои вещества, които се използват в слънцезащитните кремове и други продукти, са свързани с повишен риск от гинекологичното състояние ендометриоза, сочи ново проучване, което среща доста критика от козметичната индустрия.

В проучването били измерени концентрациите на пет вида бензофенони в урината на над 600 жени, изследвани за ендометриоза. Бензофеноните се използват при редица продукти, тъй като предпазват от УВ-лъчите. В малки количества се използват и за стабилизиране на някои продукти като лак за нокти. В по-високи дози и приложени върху кожата - действат като силни слънцезащитни фактори.

Ендометриозата е болезнено състояние, което се наблюдава при извънматочно развитие на маточна тъкан - най-често в коремната кухина около яйчниците и фалопиевите тръби. Това състояние може да доведе до скарификация и стерилитет.

Според изследвания 1 на всеки 10 жени страдат от това заболяване, като през последните години то става все по-често.

Бензофеноните се абсорбират лесно през кожата, като при 97% от използващите кожни продукти имат следи от бензофенони в урината. Учените са обезпокоени, че бензофеноните могат да повлияят хормоналната хомеостаза на организма. Тези съставки имитират ефектите на естрогена, като бензофенон-3 (който често се обозначава върху етикетите като оксибензон) е дори по-естрогенен от бисфенол А - химическо съединение, което наскоро стана обект на регулаторен мониторинг.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator