Начало
НачалоЗдравни новиниАнтибиотиците в околната среда подклаждат лекарствената резистентност?
Антибиотиците в околната среда подклаждат лекарствената резистентност? 11 май 2012

Антибиотиците в реките, обработваните почви и от други източници са чести замърсители на външната среда и допринасят за повишаващите се нива на антибиотична резистетност сочи нов доклад.

Такава резистентност се наблюдава, когато бактериите не се повлияват от даден антибиотик или клас антибиотици. Резистентността бива определяна като една от най-сериозните здравни заплахи в световен мащаб.

Ново проучване, публикувано в Environmental Health Perspectives, сочи, че антибиотичното замърсяване на външната среда вече е довело до размножаването на резистентни бактерии. Прекомерната употреба на антибиотици е довела до т.нар селективен натиск.

Когато бактериите са изложени на даден/и антибиотик/антибиотици, те или умират, или оцеляват. Селективният натиск се наблюдава, когато оцелелите бактерии се размножават и "наследниците" на тези бактерии стават доминиращият тип бактерии. Крайният резултат е армия от трудно лечими патогени.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator