Начало
НачалоЗдравни новини4-те най-чести инфекции, които могат да причинят рак
4-те най-чести инфекции, които могат да причинят рак 14 май 2012

Три вируса и един бактерий са причинители на повечето нови случаи на инфекция-свързани ракови заболявания, сочи нов глобален анализ. Според проучването, през 2008 г от общо 12.7 млн нови случаи на рак, 2 милиона са следствие на инфекции. Helicobacter pylori, хепатит В и С и човешките папиломавируси са били отговорни за 1.9 млн от тях.

Повечето нови случи включвали рак на стомаха, черния дроб и на шийката матката.

Според доклада, всеки 6-и случай на рак през 2008 година е бил свързан с инфекция, като този дял е бил по-висок в развиващите страни - 22.9% срещу 7.4% в развитите. Най-висока честота е измерена в субсахарска Африка, а най-ниска - в Австралия и Нова Зеландия.

Ракът на шийката на марката съставлявал 50% от инфекциозно свързаните ракови заболявания при жените, а рака на стомаха и черния дроб - 80% от всички случаи при мъжете.

Авторите отбелязват, че всички изброени инфекции са предотвратими до голяма степен - хепатит В и HPV - чрез ваксинация, H. pylori - чрез ерадикация. Вземането на превантивни мерки би повлияло значително бъдещата заболевамоест от рак обобщава екипът от Международната агенция за проучвания върху раковите заболявания.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator