Начало
НачалоЗдравни новиниЦервикален песар може да предотврати преждевременното раждане
Цервикален песар може да предотврати преждевременното раждане 20 април 2012

Използването на цервикален песар може да се окаже ефективна стратегия за превенция на преждевременното раждане при бременни жени с къса шийка, сочи проучване, публикувано в Lancet.

В отвореното проучване испански лекари рандомизирали жени с дължина на шийката на матката <25 мм на цервикален песар или очаквателно поведение. Било установено, че честотата на преждевременно раждане преди 34-а гестационна седмица е значително по-ниска в първата група - 6% срещу 27%.

Жените с поставен цервикален песар имали по-нисък риск от раждане на дете с маса под 2500 гр (9% срещу 29%). Цервикалният песар бил свързан и с понижена честота на респираторен дистрес (3% срещу 12%) и сепсис (2% срещу 6%).

Употребата на песар била свързана с малко нежелани реакции, но все пак някои жени имали леко повишение на влагалищния секрет, а други - чувство на чуждо тяло във вагината.

Механизмът, по който цервикалният песар предпазва от преждевременно раждане, все още е необяснима мистерия. Една от хипотезите е, че песарът води до прегъване на цервикса назад, променяйки утероцервикалния ъгъл. Това води подсилване на цервикалния канал и запазване на вагиналния интегритет.

Освен това песарът може би създава имунологична бариера между хориоамнион-екстраовуларното пространство и вагиналната микробна флора.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator