Начало
НачалоЗдравни новиниИнфекциозният склерит често се причинява от херпес вирус
Инфекциозният склерит често се причинява от херпес вирус 18 април 2012

Около 75% от случаите на инфекциозен склерит са следствие на херпес вирус, но диагнозата често се пропуска, се посочва в доклад, публикуван в Ophthalmology. Според доклада, тази инфекция е доста по-честа, отколкото се смята.

Повтарящият се еписклерит/склерит и/или конюнктивит може да е следствие на миграцията на херпес симплекс от тригеминалния ганглий към мястото на възпалението след провокация. Всичко това води до повтарящи се възпаления в инервираните от нерва структури.

Диагнозата на това състояние често се бави с години.

Д-р Фостър и колеги от Университета Харвард представят данни върху 500 пациенти със склерит. при 47 пациенти склеритът имал послежаща инфекциозна причина, включително херпес при 74.4% от пациентите. Другата основна причина била туберкулозата - 10.6%.

Повечето пациенти с херпетичен склерит имал остро (87.5%) и едностранно (80%) възпаление на склерата. Голяма част (68.6%) имали и умерена до тежка болест. Едностранното засягане било значително по-често при херпетичния спрямо идиопатичния склерит. Загубата на зрение било по-често 34.3% срещу 11.5%.

Докладваната болестност от херпетичен склерит е между 4.2 и 7.5%. В настоящото проучване този процент е 7, което се доближава до горната докладвана граница.

Диагнозата може да бъде доста затруднена, но все пак има индикатори като едностранно засягане, умерена до тежка болка, свързан увеит и кератит, повлияване от орален ацикловир.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator