Начало
НачалоЗдравни новиниТютюнопушенето усилва ефектите на клопидогрел при диабетици
Тютюнопушенето усилва ефектите на клопидогрел при диабетици 19 април 2012

Тютюнопушенето усилва ефектите на клопидогрел при диабетици с коронарна болест на сърцето. Пушачите имат значително по-нисък риск от тромбоцитна реактивност. Според проучване тютюнопушенето индуцира CYP1A2 - основният изоензим, който превръща clopidogrel в активния му метаболит.

Метаболизмът на CYP1A2 като цяло е намален при пациентите с диабет.

В настоящото проучване било установено, че серумните котининови нива са обратно свързани с реактивността на тромбоцитите по време на терапията. Според анализа леките пушачи имат 76% по-рядко реактивност на тромбоцитите, а тежките пушачи - 90%.

Авторите предупреждават, че въпреки тези установени ефекти, честотата на сърдечносъдови инциденти, включително и на смъртността остават по-високи сред пушачите, независимо типа провеждана антитромбоцитна терапия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator