Начало
НачалоЗдравни новиниАнтибиотици вместо операция при неусложнен апендицит
Антибиотици вместо операция при неусложнен апендицит 21 април 2012

Антибиотиците са безопасен и ефективен терапевтичен подход при пациенти неусложнен остър апендицит и затова трябва да бъдат средство на пръв избор в тази група, сочат резултатите на мета-анализ. Според критици обаче, честотата на рецидив е твърде висока, за да може антибиотичното лечение да стане нов златен стандарт.

Авторите анализирали резултатите на 4 рандомизирани контролирани проучвания, включващи 900 пълнолетни пациенти, диагностицирани с неусложен остър апендицит. 470 били лекувани с антибиотици а 430 - с хирургична интервенция. Честотата на успех на първата година била 63% сред пациентите, лекувани с антибиотици.

Мета-анализът също сочи, че антибиотичната терапия е свързана с 31% по-нисък риск от усложнения спрямо апендектомията. Не били установени съществени разлики относно болничния престой. От 68 лица, приети наново след антибиотична терапия, трима били успешно лекувани с повторен курс антибиотици, а при 65 пациенти била извършена апендектомия. 9 от пациентите имали перфорирал апендицит, а 4 - гангренозен.

Апендектомията е процедура на избор при остър апендицит от 1889 г. насам, като общото мнение, че без хирургична намеса рискът от усложнения е много висок.

В придружаваща редакционна статия д-р Олфа Бакер от University Medical Center Utrecht посочва, че употребата на антибиотици като терапия от първа линия има съществени недостатъци. Според настоящия мета-анализ, този подход е свързан в 20% риск от рецидив, като 1/5 от тези рецидиви са свързани с перфорация.

Докато не се проведат по убедителни проучвания по тази тема, апендектомията най-вероятно ще продължи да се прилага при неусложнен апендицит, заключава той.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator