Начало
НачалоЗдравни новиниФлуорохинолоновите антибиотиици - свързани с отлепване на ретината
Флуорохинолоновите антибиотиици - свързани с отлепване на ретината 06 април 2012

Флуорохинолоните могат да повишат риска от отлепване на ретината, се посочва в доклад, публикуван в JAMA. Авторите установили честота на ретинално отлепване 3.3% сред приемащите този клас антибиотици срещу 0.6% при контролни пациенти.

Лекуващите лекари трябва да са нащрек за тази потенциална връзка, особено ако пациентът докладва промени в зрителната острота. Ранното установяване на това потенциално инвалидизиращо състояние позволява по-успешното лечение.

Авторите от University of British Columbia решили да проверят дали флуорохинолоните могат да доведат до отлепване, попадайки на няколко статии, според които тези антибиотици повлияват колагеновия синтез. Освен това флуорохинолоните са свързани и с повишен риск от скъсване на сухожилията.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator