Начало
НачалоЗдравни новиниСтатините водят до регресия на малките коронарни плаки
Статините водят до регресия на малките коронарни плаки 04 април 2012

Обичайните дози atorvastatin и в по-голяма степен rosuvastatin водят до регресия на малките коронарни атеросклеротични плаки при пациенти, неприемали статини, сочи доклад от Корея. Регресия на плаките била наблюдавана при 70% от пациентите.

Д-р Парк и колеги от University of Ulsan (Сеул) използвали вътресъдов ултразвук, за да сравнят ефектите на atorvastatin (10 до 20 мг/ден) и rosuvastatin (10 мг ден) върху малките коронарни плаки. Проучването включвало 350 пациенти. Главният краен резултат включвал промяната на общия обем на атерома на шестия месец.

Тази промяна била значително по-изразена при rosuvastatin (-7.4%), отколкото при atorvastatin (-3.9%. Липидните показатели се подобрили в сходна степен и при двете групи.

Авторите предполагат, че rosuvastatin има по-значиетелн ефект върху 3-hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme A редуктазата в лезията спрямо atorvastatin, но тази хипотеза подлежи на допълнително потвърждение.

За разлика от ранните плаки, напредналите атеросклеротични плаки с тежка калцификация могат да не регресират въпреки статиновата терапия. Ето затова по-ранната терапия със статини може би е по-добрият подход, допълват авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator