Начало
НачалоЗдравни новиниАнти-IL-17 агенти са ефективни при псориазис
Анти-IL-17 агенти са ефективни при псориазис 29 март 2012

Ixekizumab и brodalumab - хуманизирани моноклонални антитела срещу цитокина интерлевкин 17 (IL-17), значително подобряват симптомите на псориазис спрямо плацебо, сочат резултатите на две 12-седмични проучвания във фаза 2.

Двете проучвания с публикувани в New England Journal of Medicine, а авторите са лекари от Saint Louis University School of Medicine (САЩ) и Probity Medical Research (Канада).

Според изследователите, IL-17 цитокиновото семейство и свързаните рецептори може би участват в патофизиологията на псориазиса. IL-17 семейството се състои от 6 цитокина (IL-17A-F) и пет рецептора (IL-17RA-IL-17RE).

Ixekizumab (LY2439821) e хуманизирано IgG4 моноклонални антитяло, което неутрализира IL-17 цитокина, а brodalumab (AMG 827) е моноклонално антитяло, което се свързва с голям афинитет към IL-17RA и блокира биологичната активност на IL-17A, IL-17F, IL-17A/F хетеродимера и IL-17E (IL-25)

В първото проучване ixekizumab бил изследван при пациенти с хроничен умерен до тежък плаков псориазис. Общо 142 пациенти били рандомизирани на подкожни инжекции с дози, вариращи от 10 до 150 мг, или плацебо на всеки две седмици в продължение на 16 седмици.

На седмица 12 значително повече пациенти, приемащи ixekizumab, имали редукция в индекса за тежест и площ на засягане (PASI) с поне 75%. Само при 10-мг доза не били отчетени разлики с плацебо групата.

100% редукция в PASI била постигната при значително повече пациенти в 150-мг група (39.3%) и 75-мг група (37.9%) спрямо плацебо групата (0%). Разликите били забележими още на първата седмица и се задържали на седмица 20. Терапията била добре понесена.

В другото проучване с brodalumab резултатите били сходни. На седмица 12 подобрение по PASI се наблюдавало при 45-86.3% от пациентите, приемащи brodalumab в зависимост от дозата. При плацебо групата повлияване имало при 16%.

Подобрение от поне 75% и 90% по PASI на седмица 12 имало съотв. при 77 и 72% от 140-мг група и 82% и 75% в 210-мг група срещу 0% при плацебо групата. Терапията била свързана с добра поносимост. Най-честите нежелани реакции включвали назофарингит (8%), инфекция на горните дихателни пътища (8%) и зачервяване на мястото на инжекцията (6%).

В редакционна статия се отбелязва, че тези медикаменти действа на по-специфично ниво в болестния процес и може да се очаква да са свързани с по-малки нежелани реакции от анти-TNF препаратите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator