Начало
НачалоЗдравни новиниЕлектрическа пулсова терапия - обещаваща при рак на панкреаса
Електрическа пулсова терапия - обещаваща при рак на панкреаса 28 март 2012

Проучване с т.нар. необратима електропорация (НЕ) сочи, че тази техника е ефективна при лечението на рак на панкреаса. НЕ използва високоволтажни микросекундни елктрически пулсове, които разрушават туморните клетки около деликатната мрежа от кръвоносни съдове на панкреаса.

НЕ, която дава добри резултати при първичен и метастатичен рак на черния дроб, в момента е в етап на ранна имплементация и при рак на панкреаса. Панкреасните тумори се лекуват трудно. Използването на топлина или студ за премахване на тумора може да увреди кръвоносните съдове в и около органа.

В проучването били включени 15 пациенти с напреднал рак на панкреаса: 3 - с метастатично заболяване и 12 с локално напреднал рак. Средният туморен размер бил 3.3 см. Нормалната преживяемост от диагнозата при тези пациенти е между 12 и 18 месеца.

Участниците в това проучване били третирани с НЕ 2.4 до 49.5 месеца след диагнозата, а средната им преживяемост била 6.7 месеца след процедурата. Трима пациенти с метастатично заболяване и 1 с локално напреднало починали. Аутопсията установила, че смъртта не е свързана с НЕ. Двама от пациентите били успешно стадирани надолу, като единият вече е жим 421 дни без данни за рецидив.

Потенциалните рискове от НЕ включват нараняване на кръвоносните съдове от самата игла, която се използва. Пациентите със сърдечни проблеми (например предсърдно мъждене) не са подходящи заради използваното електричество.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator