Начало
НачалоЗдравни новиниПроучвания не сочат ползи от нискофлуоридните пасти за зъби
Проучвания не сочат ползи от нискофлуоридните пасти за зъби 27 март 2012

Нискофлуоридните пасти за зъби не намаляват риска от флуороза, а повишават риска от кариес при малки деца, сочи мета-анализ, представен на годишната среща на Американската Асоциация за Дентални Проучвания.

Няма доказателствени данни, които да подкрепят употребата на нискофлуоридни пасти при деца в предучилищна възраст заявява главният изследовател д-р Ана Сантос от University of the State of Rio de Janeiro.

Препоръките на професионални организации се различават значително относно подходящите флуоридни концентрации в пастата за зъби за деца. Някои организации препоръчват ниски концентрации - под 600 ppm, а други - стандартни - между 1000 и 1500 ppm.

Пастата за зъби е голям източник на флуорид при малките деца, най-вече поради факта, че децата често поглъщат големи количества от пастата при миенето на зъбите.

Д-р Сантос и колеги анализирали 1932 записа и 159 статии по темата. Били идентифицирани само 5 клинични проучвания, измерващи нивата на кариеси и флуороза. Било установено, че децата, използващи нискофлуоридни пасти за зъби, имат с 13% повече липсващи зъби или зъби с кариес спрямо използващите пасти със стандартно съдържание на флуорид.

От друга страна нискофлуоридните пасти не били свързани със значително намаляване на риска от естетически обективна флуороза на зъбите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator