Начало
НачалоЗдравни новиниСиндромът на дразнимото черво е свързан с усложнения на бременността
Синдромът на дразнимото черво е свързан с усложнения на бременността 26 март 2012

Жените със синдром на дразнимото черво (IBS) може би имат повишен риск от аборт и ектопична бременност, сочат резултатите на проучване, публикувано онлайн в Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Сред 100 000 бременни жени, 25.6% били диагностицирани с IBS преди бременността. IBS бил свързан с умерено повишен риск от аборт (21%) и ектопична бременност (28%). Не била установена връзка между IBS и повишен риск от прееклампсия и раждане на мъртъв плод.

Младите жени, жените-пушачи, жените с IBS и депресия/тревожностно разстройство имали по-изразен повишен риск от аборт - приблизително 25-30%.

Авторите смятат, че нарушенията в циркулиращите цитокини стоят в основата на патофизиологията на IBS и някои усложнения на бременността като спонтанен аборт, ектопична бременност, прееклампсия и раждане на мъртъв плод.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator