Начало
НачалоЗдравни новиниRosuvastatin - свързан с понижен риск от пневмония
Rosuvastatin - свързан с понижен риск от пневмония 16 март 2012

Анализ, включващ близо 18 000 участници от известното проучване JUPITER, сочи, че приемащите rosuvastatin (Crestor) имат 17% понижен риск от развитие на пневмония спрямо лицата, третирани с плацебо.

Въпреки че на пръв поглед това е доста скромен ефект, този анализ подкрепя други клинични проучвания, според които статините могат да предотвратят някои усложнения при пациенти с тежки инфекции.

Проучването подкрепя предишни изследвания, според които приемащите статини имат понижен риск от развитие и смърт от тежки дихателни заболявания, като грип и пневмония. Освен това статините са свързани с понижен риск от голям брой заболявания - от болест на Паркинсон до фатален рак на простатата.

Експертите обаче смятат, че относно превенцията на пневмония и други инфекции статините не са ценово ефективни. Въпреки че като цяло са безопасни, статините имат странични ефекти, включително рабдомиолиза. Има и доклади за повишен риск от диабет.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator