Начало
НачалоЗдравни новиниЖелезният дефицит предпазва децата от малария
Железният дефицит предпазва децата от малария 19 март 2012

Железният дефицит предпазва африканските деца от тежката малария, причинена от Plasmodium falciparum, установиха изследователи. Така железният дефицит, който води до други здравни проблеми, може би е полезен за африканските деца.

Това откритие означава, че масовите програми за прилагане на желязо под формата на добавки могат да повишат заболеваемостта и смъртността от малария. Ето затова мероприятията за профилактика на железния дефицит трябва да се интегрират с програмите за предпазване от малария в ендемичните райони.

Американски и африкански лекари наблюдавали 785 деца от Танзания, живеещи в регион с висока честота на малария, причинена от Plasmodium falciparum. Било установено, че железният дефицит е свързан с 6.6 намален риск от маларийна паразитемия. Сред децата с паразити в кръвта, ниските железни нива били свързани с 3.9 пъти по-ниска плътност на паразитите.

Ниското желязо било свързано с 60% по-ниска обща смъртност и 66% по-ниска смъртност, следствие на малария.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator