Начало
НачалоЗдравни новиниАмериканското Дружество по инфекциозни болести не препоръчва антибиотици при риносинузит
Американското Дружество по инфекциозни болести не препоръчва антибиотици при риносинузит 19 март 2012

Американското Дружество по инфекциозни болести издаде ново консенсусно становище, според което повечето случаи на остър риносинузит се причиняват от вируси и не трябва да бъдат лекувани с антибиотици.

Според новите препоръки за диагноза и лечение на риносинузит, до 98% от случаите се причиняват от вируси, което автоматично означава, че те няма да се повлияят от антибиотична терапия.

Не съществува прост тест, който може лесно и бързо да установи коя синусна инфекция е вирусна или бактериална. Това е и причината, поради която голям брой лекари предписват антибиотици "за всеки случай". Употребата на антибиотици при вирусни инфекции може да доведе до повишаване на антибиотичната резистентност, разходите и риска от нежелани реакции.

Новият консенсус съветва употребата на amoxicillin-clavulanate при бактериални синусни инфекции. Клавулановата киселина спомага за намаляването на бактериалната резистентност, инхибирайки бета-лактамазата - ензим, чрез който бактериите разграждат антибиотичната молекула на бета-лактамните антибиотици.

Не се препоръчва употребата на други често използвани антибиотици като azithromycin, clarithromycin и trimethoprim-sulfamethoxazole поради повишена честота на бактериална резистентност.

Препоръчват се и по-кратки антибиотични курсове при пълнолетни пациенти, да се избягват деконгестанти и антихистамини, които могат да влошат симптомите; използване на иригация със стерилен разтвор.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator