Начало
НачалоЗдравни новиниГлюкозата на гладно при недиабетици е свързана с наличието на депресия
Глюкозата на гладно при недиабетици е свързана с наличието на депресия 20 март 2012

Глюкозните нива на гладно може да се окажат биомаркер за депресия при пациенти в напреднала възраст. Проучване сочи, че нарушената глюкоза на гладно е значителен прогностичен фактор за депресивни симптоми при лица над 64 години без история за диабет.

Авторите от Nova Southeastern University College of Osteopathic Medicine смятат, че този феномен може би е свързан със специфичен съдов процес. Може би се касае за подлежащи съдови промени в мозъка.

Предишни изследвания сочат, че депресията и диабета са силно свързани. Диабетиците имат повишен риск от диабет спрямо недиабетиците, обратно - депресията покачва риска от развитие на диабет. Мета-анализ сочи, че депресираните лица имат 37% повишен риск от развитие на диабет тип 2.

В настоящото изследване фокусът бил върху връзката кръвна захар - депресия, но при лица без диабет. Били включени 45 лица на средна възраст 76.2 години. Било установено, че след отчитане на възраст, пол, ИТМ, инсулинови нива, глюкозата на гладно е значителен предиктор за депресивни симптоми. Средните нива на глюкозните нива на гладно били 5.31 mmol/l, а оценката за депресия по Center for Epidemiologic Studies Depression Scale (CES-D) - 11.7.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator