Начало
НачалоЗдравни новиниСкоро кръвен тест ще може да прогнозира разкъсването на атеросклеротичните плаки
Скоро кръвен тест ще може да прогнозира разкъсването на атеросклеротичните плаки 20 март 2012

В съвсем близко бъдеще кръвен тест ще може да определи които пациенти с гръдна болка наистина имат остър инфаркт на миокарда. Тестът измерва циркулиращите ендотелни клетки, които при пациентите с инфаркт имат съвсем различна морфология спрямо контролните пациенти.

Тестът ще отнема около 20-30 минути и ще може да се прилага при всеки пациент с гръдна болка. Ще се използва периферна кръв, като изследването трябва да се направи преди коронарната ангиография, тъй като коронарният катетър нарушава плаките и може да доведе до фалшиво повишение на циркулиращите ендотелни клетки.

В статия, публикувана в Science Translational Medicine, д-р Самир Дамани и колеги представят резултатите на проучване, сравняващо проби от периферна кръв от 50 пациенти със ST-елевационен инфаркт на миокарда и 44 здрави контролни пациенти. Изследователите установили, че циркулиращите ендотелни клетки са значително повишени при пациентите с инфаркт - 19 срещу 4 клетки/мл. Не била установена връзка между циркулиращите ендотелни клетки и типичните маркери за некроза на миокарда. Освен това било установено, че тези циркулиращи клетки при болните с инфаркт и здравите лица имат различна морфология.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator