Начало
НачалоЗдравни новиниРискът от диабет се покачва от 3 независими фактора
Рискът от диабет се покачва от 3 независими фактора 22 март 2012

Инсулиновата резистентност, наднорменото тегло/затлъстяването и мастният черен дроб често се наблюдават заедно, но всъщност всеки е независимо свързан с повишен риск от диабет тип 2, сочи корейско проучване, публикувано онлайн в Diabetes Care.

Авторите установили, че инсулиновата резистентност повишава риск от диабет почти 4 пъти в рамките на 5-годишен период, докато мастният черен дроб и наднорменото тегло повишават този риск съотв 2.42 и 1.62 пъти.

Сред лицата с 2 от тези 3 фактора, комбинацията наднормено тегло и мастен черен дроб била свързана с най-нисък риск от диабет - 3.23, а комбинацията инсулинова резистентност - мастен черен дроб - с най-висок - 6.73.

Наличието на трите фактора било свързано с 14 пъти повишен риск от диабет тип 2 в рамките на 5-годишния период, през който било проведено проучването.

Въпреки, че тези три фактора често се наблюдават заедно, дисоциацията между тях сочи, че всеки от тях е свързан с различен патогенетичен механизъм. Ето затова превенцията на диабета трябва да включва лечение на всеки от изброените.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator