Начало
НачалоЗдравни новиниПациентите с астма и ниски нива на витамин D имат по-високи IgE и по-често се нуждаят от стероиди
Пациентите с астма и ниски нива на витамин D имат по-високи IgE и по-често се нуждаят от стероиди 22 март 2012

Ниските серумни нива на витамин D при деца с астма са свързани с по-високи нива на имуноглобулин Е (IgE) и по-лош отговор към инхалаторната терапия с кортикостероиди, сочи проучване, представено на Годишната среща на Американската Академия по Алергия, Астма и Имунология.

Според проучването, съществува прозорец от време, през който може да се намали алергичната сенсибилизация чрез приемането на витамин D.

Проучването включвало 103 лица с астма. Средните серумни нива на витамина били 22 ng/ml при децата и 17 ng/ml при пълнолетните лица. 47.6% имали дефицит - серумни нива на витамин D < 20 ng/ml.

Екипът установил обратна връзка между серумните IgE и витамин D нива при децата, но не и при пълнолетните лица. Била установена и подобна връзка между дозата инхалаторен кортикостероид и серумните нива на витамин D. Допълнителен анализ установил, че витаминът повлиява експресията на няколко гени, показателни за стероидно повлияване.

Авторите препоръчват прилагането на витамин D при пациентите с астма - както деца, така и пълнолетни лица - с цел понижаване на стероидните дози и подобряване на терапевтичния отговор.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator