Начало
НачалоЗдравни новиниБлокерите на ангиотензиновите рецептори предпазват от умствено увреждане при възрастни
Блокерите на ангиотензиновите рецептори предпазват от умствено увреждане при възрастни 23 март 2012

Резултатите на малко проучване сочат, че антихипертензивната терапия с блокери на ангиотензиновите рецептори (ARBs) имат положително влияние върху умствената функция при възрастни лица с ранно когнитивно нарушение.

Около 50% от възрастните лица с хипертония имат затруднения с екзекутивното функциониране, като тези пациенти имат повишен риск от развитие на деменция. Нови изследвания сочат, че ренин-ангиотензиновата система играе ключова роля във връзката хипертония - когнитивна функция.

Авторите от Университета Южна Калифорния предположили, че ARB-базираният режим би бил по-добър от други антихипертензивни режими относно когнитивната протекция. Те тествали своята хипотеза в 12-месечно рандомизирано двойно-сляпо проучване, включващо 53 лица с хипертония и дисфункция на екзекутивната функция.

Пациентите били рандомизирани на ARB candesartan, на ACE-инхибитора lisinopril или на диуретика hydrochlorthiazide.

Трите режима били добре толерирани и еднакво ефективни при намаляване на кръвното налягане. Контрол на кръвното налягане бил постигнат при всички пациенти, приемащи candesartan и hydrochlorthiazide, и при 91% от приемащите lisinopril. Пациентите, приемащи candesartan, имали най-големи подобрения на тестовете, оценяващи екзекутивната функция.

Авторите предлагат, че възможния механизъм на действие на ARB върху когнитивната функция е свързан с възстановяването на нормалната функция на мозъчния ендотел, намаляването на възпалението и невроналната дегенерация чрез селективно неинхибиране на тип 2 ангиотензиновите рецептори в мозъка. ARB блокират тип 1, но не и тип 2 рецепторите в мозъка, докато ACE-инхибиторите намаляват активацията и на двата рецептора.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator