Начало
НачалоЗдравни новиниОбрязаните мъже имат понижен риск от рак на простатата
Обрязаните мъже имат понижен риск от рак на простатата 12 март 2012

Обрязването преди първия полов акт изглежда предпазва от рак на простата, сочи проучване, публикувано в Cancer. Според статията, ранното обрязване намалява с 15% относителния риск както от агресивните, така и от по-малко агресивните форми на туморното заболяване.

Проучването представлява анализ на 2 наблюдателни случай-контрола проучване, който сравнява делът на мъжете, обрязани преди първия полов акт, сред пациентите с рак и контролни здрави лица.

Авторите отбелязват, че епидемиологични и исторически данни подкрепят хипотезата за възпалителен механизъм в развитието на рака на простатата. Освен това съществуват данни за инфекциозен механизъм - редица полово предавани болести биват свързани със заболяването.

В простатата са установявани организми като Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Treponema pallidum, човешки папиломавирус (HPV), херпесен симплекс (HSV) и човешки херпесивурс 8 (HSV). Освен това може би гените, определящи податливостта към инфекции, може би също играят роля в развитието на този тип рак.

Изследвания сочат, че обрязаните мъже имат понижена честота на полово предавани болести, а рандомизирани проучвания, проведени в Африка, сочат, че обрязването намалява риска от HIV..

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator