Начало
НачалоЗдравни новиниКафето не е свързано с повишен риск от хронични заболявания
Кафето не е свързано с повишен риск от хронични заболявания 08 март 2012

Кафето е обект на многобройни проучвания, като последното от тях сочи, че кафето не е свързано с повишен риск от сърдечно заболяване инсулт или рак, а освен това предпазва от диабет тип 2.

Авторите не окуражават хората, които не пият кафе, да започнат да консумират черната напитка, а по-скоро успокояват любителите на кафето да не намаляват консумацията на кафе с цел предпазване от конкретни хронични заболявания.

Проблемът е, че проучванията върху кафето имат доста противоречиви резултати - някои свързват напитката с повишен риск от сърдечно заболяване, рак, инсулт и други, а други - точно обратното - предпазващ ефект.

В настоящото изследване били анализирали данни от над 42 000 пълнолетни германци без хронични заболявания. В рамките на 9-годишен период било установено, че консумиращите и неконсумиращите кафе имат еднакъв риск от сърдечно заболяване, диабет, инсулт и рак. Все пак относно диабет тип 2 кафето имало предпазващ ефект - 3.2% от любителите на кафе развили заболяването срещу 3.6% от неприемащите. След отчитане на различни рискови фактори, авторите установили, че честата консумация на кафе е свързана с 23% понижен риск от диабет тип 2.

Последното подкрепя предишни проучвания, които постоянно свързват кафето с понижен риск от диабет тип 2. Проучвания с животни сочат, че редица съставки на кафето повлияват положително метаболизма. Кофеинът обаче едва ли е от тези съставки, тъй като било установено, че и приемащите декофеинизирано кафе също имат понижен риск от диабет.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator